Logopedické pexesá: K, G, H, T/Ť, D/Ď (recenzia)

07. 09. 2023, 12:36

Vo všeobecnosti je známe, že dieťa sa naučí najviac pri činnosti, ktorá ho baví. Práve na tomto princípe sú založené aj LOGOPEDICKÉ PEXESÁ: K, G, H, T/Ť a D/Ď (B. Kolenová). Obsahujú pevné kartičky s obrázkami, ktoré sú v terapii pre dieťa motivačné a zaujímavé. Ilustrácie sú precízne vybrané tak, aby boli dieťaťu blízke, cieľové slová sú intuitívne a zároveň obsahujú cieľovú fonému (pokiaľ je to možné) vo všetkých polohách.

Výhodou tohto materiálu je jeho univerzálnosť – v priloženom letáčiku sa nachádzajú nápady na štyri hry, avšak šikovný rodič/logopéd s nimi dokáže vymyslieť mnoho ďalších. Kartičky sú pripravené tak, aby bolo možné okrem fixovania artikulácie trénovať aj fonologické uvedomovanie hlások T/Ť a D/Ď. Zároveň je tento materiál jediný, ktorý sa venuje menej frekventovaným, no nie až tak zriedkavým poruchám artikulácie (kapacizmus, gamacizmus...) už na úrovni slov. Vo všeobecnosti považujem toto pexeso za veľmi prínosnú pomôcku do terapie, ktorú využijú vo svojej praxi nielen školskí a klinickí logopédi, ale aj pedagógovia MŠ, ŠZŠ a v neposlednom rade aj rodičia.

Mgr. Ivana Kiškášová, logopedička

 

Logopedických hier a materiálov pre deti, rodičov a logopédov v praxi nie je nikdy dosť. Pexeso je veľmi obľúbenou hrovou aktivitou u detí. Toto nové autorské pexeso je výbornou pomôckou na domáci tréning, tiež v artikulačnej terapii v procese vyvodzovania, fixácie hlások a fonematickom uvedomovaní v logopedickej ambulancii. Veľkým prínosom je obrázkové spracovanie hlások, ktoré sú v logopedickej praxi veľmi často frekventované. Závisí iba od tvorivosti a fantázie hráčov, ako variabilne ho dokážu použiť. Oceňujem farebnú nápoveď, prehľadnosť a kvalitný výber vhodných slov. 

Mgr. Zuzana Mašlejová, logopedička

Komentáre

Diskusia je prázdna.

Tento e-shop využíva cookies a bez ich použitia nie je schopný fungovať. Nesúhlasím s požívaním cookies na tomto e-shope (zobrazí sa prázdna stránka).

Súhlasím
Upraviť nastavenie
Nesúhlasím