O pracovnom zošite Robot Edko 2

06. 09. 2023, 12:42

Autorkami sú M. Zubáková a L. Senajová Dobrodenková a o ilustrácie sa opäť postarala E. Rabčanová.

PRACOVNÝ ZOŠIT je zameraný na rozvíjanie fonematického uvedomovania (FU) na úrovni rýmov, celkovo na „prácu so slabikami“. V zošite opäť nechýba informačné jadro o tom, čo je FU a ako so zošitom pracovať.

JEDNOTLIVÉ ÚLOHY obsahujú:

a) FU a tvorba rýmov. Výborné je, že sa značí na robotovi Edkovi – úsmev pre rým a smutný Edko pre nerýmujúce sa slová. Takže sekundárne na pozadí si dieťa rozvíja aj správne/nesprávne, dobre/zle – JEDNODUCHO pomocou robota aj vyjadrenie emócie. Rozvíja sa aj jemná motorika, a to nielen značením ceruzkou v ruke, ale aj strihaním a lepením rýmujúcich slov.

b) Slabičná reťaz mi pripomenula detstvo, keď sme hrávali hru „slovný futbal“. A píšem to sem preto, že FU je nadčasová téma, ktorá sa viac a viac dostáva do popredia, lebo je JEDNODUCHO nevyhnutnou súčasťou školských zručností a teším sa, že je doba, keď je to už pomenované a vie sa s tým cielene a systematicky pracovať. Takže sa dá ísť po koreni problémov, ktoré sa môžu u detí prejaviť v súvislosti so školskými zručnosťami.

c) Tvorba zdrobnenín. Popri určovaní počtu slabík sa v týchto úlohách rozvíja aj práca so slovom. Tvorba odvodených slov – „zdrobnenín“, jazykový cit.

d) Ukryté slová v slovách. Výborné nielen na úrovni FU, ale aj v súvislosti s hľadaním nového významu slova.

e) Skladanie slov z ukrytých slabík v slovách. Opäť skvelé ako na úrovni FU, tak aj v tvorbe nového slova zo slabík, kde je možná aj autokorekcia, lebo dieťaťu z 3 určených slabík z pôvodných 3 slov musí vzniknúť zmysluplné slovo.

Opäť tento zošit u mňa zabodoval, keďže kvalitu v dnešnej dobe treba precízne hľadať. V zošite Robot Edko 2 pre vek 5+ je odbornosť, ktorá je zárukou prevencie ťažkostí, ale aj pre deti, ktoré v tejto oblasti majú nedostatky.

Mgr. Viera Smatanová
www.instagram.com/logopedka_jednoducho
www.logopedkajednoducho.sk

Komentáre

Diskusia je prázdna.

Tento e-shop využíva cookies a bez ich použitia nie je schopný fungovať. Nesúhlasím s požívaním cookies na tomto e-shope (zobrazí sa prázdna stránka).

Súhlasím
Upraviť nastavenie
Nesúhlasím