Prečo je dôležité rozširovať slovnú zásobu detí?

23. 04. 2024, 12:16

"Slovná zásoba nemá byť iba počtom zapamätaných slov, ale predovšetkým má umožňovať dieťaťu premýšľať o slovách a vzájomných súvislostiach a tak pracovať s jazykom na kvalitatívne vyššej úrovni." 

Lucia Palugyayová, Mária Ruhalovská, Oľga Tokárová, autorky pomôcky DINO LOGOPEDINO precvičuje slovnú zásobu

„Logopedická pomôcka DINO LOGOPEDINO je plná nápadov a inšpiratívnych aktivít. Autorky nám prostredníctvom tejto (napohľad jednoduchej) pomôcky, otvárajú dvere svojej kreativity. Bežný užívateľ dokáže vytvoriť možno 2 – 3 variácie aktivít, ale autorky zo svojej praxe ponúkajú 15 kvalitných a zábavných činností. Vyhrali sa s výberom slov, k dispozícii sú dve rôzne obtiažnosti a všetko je to dobre graficky a vizuálne odlíšené. Pre staršie deti, chcem špeciálne upozorniť na námet aktivity číslo 2 - Čo ešte? Zaručene sa rozprúdi debata a diskusia. Je tu priestor aj na súťaže, ktoré deti tak veľmi milujú a vyhľadávajú.“ 

Zlatica Hoppanová, logopedička

„Slovná zásoba a jej rozvoj zohráva kľúčovú zložku vo vývine reči dieťaťa. Čím má dieťa väčšiu slovnú zásobu, tým lepšie efektívne komunikuje a tým lepšie bude aj reči rozumieť. Jazykový cit ovplyvňuje, či sa dieťa bude správne vyjadrovať a tiež to, ako jeho rozprávanie bude pôsobiť na iných ľudí.
Budovanie slovnej zásoby u detí býva často náročné a preto veľmi oceňujem spôsob ako zábavne a ľahko pomocou pútavých obrázkov vytvorili skúsené logopedičky spolu s ilustrátorkou pomôcku na podporu komunikačných zručností. Súbor kariet efektívne ponúka možnosti, ako si deti hrovou formou pomocou obrázkov rozširujú slovnú zásobu, naučia sa porozumieť významu slov, chápať vzájomné súvislosti medzi slovami, používať ich v kontexte a zlepšovať tak svoje komunikačné zručnosti na kvalitatívne vyššej úrovni. Deťom sa pri jednoduchej manipulácii s kartami okamžite dostáva spätnej väzby o správnosti svojej odpovede v jednotlivých úlohách.
Pomôcka veľmi efektívne ponúka variabilitu úloh, ktoré sa dajú využiť na podporu správneho vývinu reči rovnako tak aj u detí s komunikačnými ťažkosťami rôzneho druhu. Je skutočne skvelo navrhnutá tak, aby hravou formou dopomohla deťom (spolu s odborníkmi a rodičmi) pracovať s rečou a jazykom.“

Ivana Putšková, logopedička

Komentáre

Diskusia je prázdna.

Tento e-shop využíva cookies a bez ich použitia nie je schopný fungovať. Nesúhlasím s požívaním cookies na tomto e-shope (zobrazí sa prázdna stránka).

Súhlasím
Upraviť nastavenie
Nesúhlasím