Prázdninová jazyková výzva

30. 06. 2023, 13:49

Toto je prázdninová jazyková výzva vytvorená pre deti na 1. stupni ZŠ (NA STIAHNUTIE TU). Nemá však byť ani náhodou povinnosťou či domácou úlohou. Deti si majú v lete najmä oddýchnuť, hrať sa, zažiť či skúsiť niečo nové...

Neodporúčam cez prázdniny písať s deťmi diktáty ani drilovať vybrané slová... Ideálne je, keby si chceli písať prázdninový denník, ak však nebudú javiť o takúto aktivitu záujem, skúste im ponúknuť našu výzvu. Aký má zmysel?

Úlohou dieťaťa bude každý deň prečítať len jednu krátku otázku/výzvu, správne jej porozumieť a napísať odpoveď slovom/slovami, slovným spojením alebo krátkou vetou. Podľa vlastných možností a schopností. Nenútime dieťa odpovedať na všetky úlohy, radšej sledujeme jeho záujem a povzbudíme ho.

Plnením našej výzvy bude dieťa „trošku“ čítať a „trošku“ písať. Otázky sú zostavené tak, aby zapájali rôzne jazykové oblasti – fonologické, lexikálne, gramatické, ale i metajazykovú úroveň. Ak by dieťa napísalo cez prázdniny len 60 slov, bez donútenia, s radosťou, tak si precvičí množstvo dôležitých akademických schopností – vybavovanie tvarov písmen, analýzu slov na hlásky, pravopis aj gramatiku a pod.

A okrem našej výzvy veľmi odporúčam nájsť si čas na pravidelné čítanie, ak je to, samozrejme, možné. Dôležité je, aby si dieťa knihu (z domácej, miestnej knižnice, z kníhkupectva...) mohlo vybrať samo. Aby to bola jeho voľba. Ideálne sú knihy, ktoré sú vtipné, majú veľa obrázkov a málo textu. Nepoužívajte slová „musíš“, „je to povinnosť“, „budeš v škole slabo čítať“, „všetko zabudneš“... Nahraďte tieto príkazy slovami „prečítajme si chvíľu spolu“, „som zvedavý, ako to dnes pokračuje ďalej“... Čítajte kdekoľvek – na pláži, v kaviarni, v lietadle, doma počas búrky... Nech si dieťa určí dĺžku samo. Aj čítanie päť minút denne je lepšie ako žiadne. Ak dieťa odmieta čítať, čítajte spolu alebo mu čítajte len vy, striedajte sa pri čítaní a veľa diskutujte, smejte sa. Prípadne nech si každý zoberie „svoju“ knihu a číta. Dieťa si veľmi rýchlo všimne, či sme mu vzorom, či čítame aj my - rodičia.

Želám veľa pekných chvíľ s našou prázdninovou jazykovou výzvou. Možno sa vďaka nej všeličo o svojom dieťati či deťoch dozviete.

Radosťami naplnené prázdniny prajem.

Mgr. Martina Zubáková, PhD., logopedička

*****
Zo zapojených detí vyberieme v septembri tri a pošleme im darček. Podmienky zapojenia nájdete vo výzve.

 

Komentáre1

30. 06. 2023, 18:16:23
Ivana - odpovedať
Ďakujem

Tento e-shop využíva cookies a bez ich použitia nie je schopný fungovať. Nesúhlasím s požívaním cookies na tomto e-shope (zobrazí sa prázdna stránka).

Súhlasím
Upraviť nastavenie
Nesúhlasím