O pracovnom zošite Robot Edko 1

23. 08. 2023, 15:45

Autorkou zošita je logopedička, doktorka M. Zubáková, ilustrácie sú z dielne E. Rabčanovej.

PRACOVNÝ ZOŠIT je zameraný na rozvíjanie slabičného uvedomovania v predškolskom veku. V úvode zošita je význam slabičného uvedomovania skvelo vysvetlený aj s inštrukciami, ako pracovať so zošitom. Výber postavičky robota je výborný prvok pre deti. Je to veľká motivácia – či pre chlapcov, či pre dievčatá. Však kto by sa nechcel zahrať na rozprávkového robota, ktorý rozpráva po slabikách?

JEDNOTLIVÉ ÚLOHY obsahujú: a) určovanie počtu slabík slova, b) rozdelenie slov vytlieskaním na slabiky, c) priradenie schémy počtu slabík slova k obrázku, d) dokončovanie počtu slabík slova. V druhej polovici zošita sa pridáva aj URČOVANIE DĹŽKY SLABIKY a opäť priraďovanie schémy už aj s dĺžkou slabiky. Takže úlohy v zošite dodržiavajú dôležitú POSTUPNOSŤ od jednoduchšieho k zložitejšiemu.

SLOVNÁ ZÁSOBA, ktorá je v zošite obsiahnutá, spadá do KATEGÓRIÍ: zvieratá, farma/gazdovstvo, ovocie, potraviny, dopravné prostriedky, hračky, spotrebiče, rozprávkové postavy, oblečenie, morské živočíchy, zelenina, hudobné nástroje, kúpeľňa, riad, detská izba, oslava, povolania. Všetko kategórie slov, ktoré sú dôležité v bežnom živote.

A keď sa vrátim k dĺžke v rámci slova, je nevyhnutné ju vedieť odlišovať (fonematická diferenciácia) nielen vzhľadom na uplatnenie diakritiky v budúcich školských zručnostiach, t. j. počas písania a samozrejme aj počas čítania, ale aj kvôli významu slova. Naša slovenčina je taká, že diakritika môže zmeniť význam slova, napr. babka – v zmysle stará mama/starká vs. bábka – v zmysle bábika na hranie.

Na záver musím povedať, že tento zošit by som zaviedla napr. do MŠ ako povinný. Ale takú moc nemám. A poviem vám, že aj tie ďalšie Edkove zošity a kartičky k zošitom sú megaaa. 

Mgr. Viera Smatanová
www.instagram.com/logopedka_jednoducho
www.logopedkajednoducho.sk

Komentáre

Diskusia je prázdna.

Tento e-shop využíva cookies a bez ich použitia nie je schopný fungovať. Nesúhlasím s požívaním cookies na tomto e-shope (zobrazí sa prázdna stránka).

Súhlasím
Upraviť nastavenie
Nesúhlasím