Oromotorika hrou (recenzia)

01. 05. 2023, 09:25

Pre všetkých, ktorí chcú svoje deti pripraviť na správnu výslovnosť. Na prvý pohľad tenká brožúrka, ktorá má však bohatý obsah.

Autorka, logopedička PaedDr. Fábianová, nás v knihe Oromotorika hrou oboznamuje aj s teóriou – tá je podaná zrozumiteľne a má nám pomôcť lepšie porozumieť tomu, čo tvorí oromotorický systém, ako sa vyslovujú konkrétne hlásky, čo a ako trénovať a napríklad aj to, aký súvis s rečou má dýchanie.

Tú najväčšiu pridanú hodnotu však majú tipy na oromotorické a aj dychové cvičenia. Tie oromotorické sú rozdelené podľa toho, či sa dajú realizovať bez pomôcky alebo s pomôckou. Ale nedajte sa zmiasť, pomôckami sú myslené lyžičky, slamky, špachtle, tyčinky, lízanky, lentilky i špagety – to, čo nájdeme bežne aj doma (a tak nejako si myslím, že práve tieto cvičenia budú u vašich detí obľúbené).

Viaceré cvičenia dopĺňajú aj fotky sympatických mládencov, takže si vďaka fotkám vieme lepšie predstaviť, ako by sme ich mali realizovať.

Pri niektorých je tiež upozornenie, na čo si dávať pozor. Vedeli ste napríklad, že pri pomalom vyplazovaní a následnom schovaní jazyka majú deti tendenciu zatvárať ústa? Že ak sa majú dotknúť špičkou jazyka hornej pery, často nesprávne predsúvajú aj bradu (alebo zatvoria ústa)?

S predstavením niektorých cvičení môže pomôcť aj vhodne sformulovaná inštrukcia (v knihe označená ako "motivácia") – tak, aby jej deti porozumeli, aby bol v pozadí zábavný „príbeh“. Napríklad pri otvorení úst do maximálnej polohy môžeme dieťaťu povedať, že vonku je krásny deň a rodiny zúbkov na oboch poschodiach sa s radosťou pozerajú von (niektoré deti tieto „príbehy“ potrebujú, napríklad na zautomatizovanie rozcvičky zloženej z niekoľkých cvikov).

Cvičenia obsiahnuté v knihe sú súčasťou prípravnej fázy potrebnej na učenie sa výslovnosti hlásky/hlások.

Vzhľadom na zrozumiteľnosť i prevedenie sú mnohé ukážky vhodné pre rodičov i pedagógov v MŠ, ktorí môžu cvičenia skúšať aj v rámci skupinovej rozcvičky jazýčka. A určite sa jej potešia (tak ako ja) aj mnohí logopédi, ktorí nájdu praktické tipy rovno na jednom mieste.

Publikáciu odporúča aj Slovenská asociácia logopédov.

Mgr. Marika Kováčová, logopedička a autorka blogu www.jazykovko.sk

Komentáre

Diskusia je prázdna.

Tento e-shop využíva cookies a bez ich použitia nie je schopný fungovať. Nesúhlasím s požívaním cookies na tomto e-shope (zobrazí sa prázdna stránka).

Súhlasím
Upraviť nastavenie
Nesúhlasím