Ako zmyslové vnímanie ovplyvňuje správanie dieťaťa?

24. 04. 2023, 08:15

Zmyslové vnímanie u detí hrá zásadnú úlohu v tom, akým spôsobom môže dieťa interagovať so svojím okolím. Čo zahŕňa? Prečo zmyslové vnímanie ovplyvňuje správanie, samostatnosť, hru aj učenie dieťaťa? 

Senzorická integrácia

Oblasťou zmyslového vnímania sa zaoberá senzorická integrácia. Ide o organizáciu vnemov na bežné využitie. Okrem obvyklých piatich zmyslov ich dokážeme identikovať až osem. Špecifickým je zmysel nazvaný propriocepcia, ktorý nám hovorí informácie o polohe nášho tela. Interocepcia je zmyslový receptor, ktorý dáva informácie z vnútorného prostredia tela (hlad, nekomfort...) a neurocepcia pomáha vyhľadávať nebezpečie v okolí. 

Čo všetko je zmyslovým vnímaním? Všetky informácie z okolia a tela jedinca.

Porucha zmyslového vnímania

Táto porucha sa môže vyskytovať samostatne alebo v rámci iných diagnóz, pričom to môže byť autizmus, ADHD, dyspraxia, dysfázia, poruchy učenia a iné poruchy, ktoré môžu mať súvislosť s poruchou zmyslového vnímania.

Ostražití by sme mali byť pri deťoch, ktoré sú často plačlivé, aj keď na to nemajú žiadny dôvod. Môžu mať problémy už po narodení s dojčením alebo so spánkom. Takéto deti nemajú potrebu objavovať okolie a len zriedka sa hrajú s hračkami.

Pri predoškolákoch môžeme zaznamenať problémy v sebaobsluhe (obliekanie, jedlo, spánok), vykazujú nadmernú citlivosť alebo majú úzkosť z nových zážitkov, prípadne aktivít.

Školáci majú problémy sedieť v pokoji a potrebujú veľa pohybu, objavujú sa aj problémy s čítaním a písaním. Pozornosť dokážu udržať iba krátko. 

Propriocepcia a interocepcia

Vnemy nám podávajú informácie o tom, kde sa nachádzajú jednotlivé časti nášho tela a ako sa pohybujú. Hovoria nám, aké množstvo sily môžeme na konkrétnu činnosť použiť. Deti, ktoré s tým majú problém, môžu nevedome narážať do predmetov, ľudí alebo mať strach z tmy, zatvorenia očí či neadekvátne reagujú v skupine detí. Pomocou v takýchto situáciách môže byť aktivita s názvom "Heavy Work". Deti pri nej niečo ťahajú, tlačia alebo tlieskajú. Pomáha im to upokojiť sa a organizovať. Ďalšou aktivitou môže byť "hlboký tlak", pri ktorej dieťa zabalíme do deky a masírujeme väčšou loptou.

Hmatové vnímanie a vestibulárny systém

Funkciou hmatu je viedieť určiť miesto dotyku, schopnosť rozoznať tvar a zároveň aj utlmiť nepotrebné informácie. Je veľmi dôležitý na spoznávanie okolitého sveta. Ponúka informácie o polohe a orientácii hlavy voči gravitácii, podáva "hlásenie" o smere pohybu. Vestibulárny systém súvisí s koordináciou očí a pohybu hlavy. Jeho nedostatočný rozvoj má neskôr vplyv na jemnú motoriku či grafomotoriku. 

Zrakové a sluchové vnímanie

Cieľom zdravého dieťaťa je plynulé sledovanie zrakom, rozlišovanie predmetov, rozoznanie blízkosti a vzdialenosti, zameranie sa na potrebný bod, a to predovšetkým pri aktivitách zameraných na koordináciu s polohou a pohybom hlavy. Pri rozvoji tohto zmyslu môžeme využiť aktivity typu spájačky, rozdiely, vyhľadávanie predmetov na obrázku a pod.

Sluchové vnímanie spočíva v rozoznaní zvukových vnemov, smeru, odkiaľ prichádzajú. Na neskoršie úspešné učenie je vhodné rozvíjať schopnosť „tlmiť“ okolité zvuky. Výrazne citlivým deťom môžeme pomôcť aj používaním špeciálnych zvuky tlmiacich slúchadiel.

Čuch a chuť

Deti precitlivelé v čuchovom a chuťovom zmyslovom vnímaní bývajú vyberavé v jedle, neznášanlivé pri predmetoch v ústach (napr. zubná kefka) a práca s nimi si vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a pomalé pozvoľné zoznamovanie sa s novými chuťami a vôňami.

Barbora Gazdíková

Zdroj: Ako zmyslové vnímanie ovplyvňuje správanie dieťaťa? (webinár s ergoterapeutkou O. Markovou pre pedagogické vydavateľstvo INFRA Slovakia)

K TÉME ODPORÚČAME: Děti vybíravé v jídle | Zajíc v pytli/Mačka vo vreci | Pexeso pre uši | Triedime tvary VI | DÚHA – hra na farby | Farebná mozaika | FantaColor Portable | Sport&Fun DO ROZTRHANIA TELA Light

 

                                                                                                                              

Štítky
webinar

Komentáre

Diskusia je prázdna.

Tento e-shop využíva cookies a bez ich použitia nie je schopný fungovať. Nesúhlasím s požívaním cookies na tomto e-shope (zobrazí sa prázdna stránka).

Súhlasím
Upraviť nastavenie
Nesúhlasím