Florent Bénard: Můj bratr je mimozemšťan (recenzia)

26. 07. 2022, 14:08

Reálny príbeh zo súčasného Francúzska. Dvaja bratia, ktorí sa narodili v 80. rokoch 20. storočia a teraz sú približne v našom/vašom veku. Mladší Florent zhrnul v tejto útlej knižke život s o tri roky starším bratom Samuelom s PAS.

Píše veľmi civilne, príjemne, bez pátosu. Opisuje, ako bratovo znevýhodnenie vnímal počas ich detstva i puberty, ako sa usiloval ho ochraňovať, ako sa ho dotýkali jeho neúspechy, aké to bolo, keď prišla na svet sestrička..., aký nesmierny význam mala i dosiaľ má pre nich rodina a priatelia.

Rozprávanie, v ktorom sa snúbi náročná životná situácia s veľkou láskou, nádejou a súdržnosťou. Povzbudivé.

Lucia Senajová Dobrodenková, autorka knižky O Rudkovi...

Knižka vyšla v Nakladatelství PASPARTA a viac informácií nájdete TU.

 

Myšlienky z knihy:

„V osmdesátych letech bylo málo dostupných informací a podpůrnych skupin. Rodiny čelíci nějakému postižení se cítili krutě osamocené. (s. 29)

„Bratr působil, jako kdyby přišel odjinud, ale jeho jinakost bude navždy součástí mého života.“ (s. 37)

„Sníh často spojujeme se šťastnými nebo slavnostními chvílemi, s radostmi dětství. Ale Samuel to tak nevnímal. Jakmile za oknem začaly padat vločky, znervózněl. Když byla krajina bílá, dala se v jeho pohledu vyčíst panika. Zmizela místa, podle nichž se orientoval v prostoru, chyběly záchytné body.“ (s. 42)

„Přítomnost dítěte s postižením rozvrátí celý rodinný život. Tolik zoufalých matek, tolik otců, kteří opouštějí rodinu, tolik rozbitých sourozeneckých vztahů. Toho všeho jme byli ušetřeni, protože naši rodiče vydržali.“ (s. 47)

„Postupem času se z něj stalo moje nejdražší tajemství, byli jsme si velmi blízcí, ale mimo rodinný kruh o něm vědelo málo lidí. Těžce se mi o něm mluvilo. Měl jsem strach, že to kamarádi nepochopí?“ (s. 86)
 

Komentáre

Diskusia je prázdna.

Tento e-shop využíva cookies a bez ich použitia nie je schopný fungovať. Nesúhlasím s požívaním cookies na tomto e-shope (zobrazí sa prázdna stránka).

Súhlasím
Upraviť nastavenie
Nesúhlasím