Hana Kulasová: Kapka kámen vyhloubí (recenzia)

25. 07. 2022, 08:05

Predstavte si (ak sa to vôbec dá), že je rok 1956, žijete s manželom v malom stredočeskom meste a narodí sa vám vytúžené dieťa. Váš materinský inštinkt vám šepká, že synček sa vyvíja „inak“, a tak robíte všetko preto, aby ste ho rozvíjali... A keď má 12 rokov, tak vám lekári oznámia, že Jiří má detský autizmus, ale veľa o tom nevedia...

Autorka knihy Kapka kámen vyhloubí Hana Kulasová bola nielen milujúcou matkou, ale i nesmierne všímavou pozorovateľkou, ktorá si v rokoch 1955 až 1973 písala detailné záznamy o živote svojich synov – o Jirkovi s PAS i o rok mladšom mimoriadne intelektovo nadanom, no nepokojnom Vaškovi, ale i o dobe, v ktorej žila.

Kapka kámen vyhloubí je silný a najmä autentický príbeh o autizme, o mimoriadnom nadaní, o domácom vzdelávaní zdravotne znevýhodneného dieťaťa v hlbokom socializme, o intuitívnych edukačných metódach, ktoré prekvapili lekárov, o radostiach z každého napredovania, o súrodeneckých vzťahoch..., no najmä o neskutočne trpezlivej a húževnatej žene.

Nečakajte dynamický dej, pripravte sa na detaily, na časozberný princíp, na opisy bežných situácií, na náhľad do postojov vtedajšej spoločnosti k odlišným deťom a občas možno i na slzy. Najmä, ak máte osobnú skúsenosť.

Lucia Senajová Dobrodenková, autorka knižky O Rudkovi so šmatlavým jazýčkom

Knižka vyšla v Nakladatelství PASPARTA a nájdete ju TU.

 

Pár myšlienok z knihy:
„Letošní podzim byl pro mne zvlášť trýznivý, protože Jiřího vrstevníci šli do školy, a on je doma. A lidé se v takovém neštěstí moc rádi šťourají.“ (s. 51)

„Prosila jsem ji (doktorku), aby mi ho ještě rok nechali doma a nedávali ho do ústavu...“ Vidím, že moje práce nese ovoce a přispíva k záchrane Jiřího. Je to pro mne posila.“ (s. 54)

„Snažím se ze všech sil, ale už nevěřím, že by někdy zpoždění dohonil.“ (s. 88)

„Váša se za Jiřího stydí, třebaže mu stále vysvětluji, že za neštěstí se stydět nemusíme.“ (s. 171)

Komentáre

Diskusia je prázdna.

Tento e-shop využíva cookies a bez ich použitia nie je schopný fungovať. Nesúhlasím s požívaním cookies na tomto e-shope (zobrazí sa prázdna stránka).

Súhlasím
Upraviť nastavenie
Nesúhlasím