Zlatica Hoppanová, Ľudmila Mičianová: Lulu a Cita – Záhada pokazenej nálady (recenzia)

11. 05. 2022, 14:56

Knižka, ktorá buduje vzťah k čítaniu. Knižka rozvíjajúca reč. Knižka s milými postavami a vtipným príbehom. Knižka rozvíjajúca jazykové schopnosti, pamäť a myslenie. Toto všetko spĺňa knižka o Lulu a Cite, dvoch ľudsko-zvieracích priateľkách, ktoré v príbehu riešia záhadu pokazenej nálady. Na knižke oceňujem vtipný príbeh, pútavú dejovú líniu s podkladom v reálnom živote, ako aj milé a výstižné ilustrácie. No pridaná hodnota, ktorú ponúka, nie je bežnou súčasťou detských kníh. Otázky podporujúce porozumenie prečítaného príbehu, rozvíjajúce myslenie a slovnú zásobu detí, ako aj tvorivé úlohy, ktoré prepájajú prečítaný text s reálnym životom, to všetko robí z tejto knižky niečo výnimočné. Autorky, logopedičky, pri písaní tohto dielka plne využili svoje poznatky o vývine detskej reči a myslenia. 

Mgr. Oľga Tokárová, PhD., logopedička


Táto kniha je iná ako ostatné príbehové knihy - pozýva dieťa byť jej aktívnym čitateľom. Podporuje ho, aby premýšľalo nad dejovým sledom udalostí, aby uvažovalo o dôsledkoch a príčinách situácií, o ich riešeniach. Umožňuje mu vnímať text ako celok aj ako súbor jednotlivých slov, ktoré majú svoje významy. Autorky pri tvorbe knihy mysleli na každý detail a výber každého slova poctivo zvážili. Z čítania sa stáva zážitok. Otázky zakomponované v ilustráciách vtiahnu čitateľov do príbehu a podporujú čítanie s porozumením. Ale prečítaním príbehu sa kniha nekončí – naopak! Tu sa začína priestor na rozvíjanie jazykových a tvorivých schopností dieťaťa.Vtipný príbeh, pútavé ilustrácie a interakcia mladého čitateľa s príbehom je hlavné trio, ktoré knihu charakterizuje.

Mgr. Marika Kováčová, logopedička

Knižku vydalo pedagogické vydavateľstvo INFRA Slovakia a nájdete ju TU. Odporúča Slovenská asociácia logopédov.

Titulná foto: EduCanis World

 

Komentáre

Diskusia je prázdna.

Tento e-shop využíva cookies a bez ich použitia nie je schopný fungovať. Nesúhlasím s požívaním cookies na tomto e-shope (zobrazí sa prázdna stránka).

Súhlasím
Upraviť nastavenie
Nesúhlasím